"The notes you don't play are as important as the ones you do" – Miles Davis

Senatul a adoptat, miercuri, propunerea legislativă care prevede interzicerea completă a fumatului în spaţii publice închise, instituţii, restaurante şi baruri.

În urmă cu mai bine de o săptămână, mai exact, pe 30 mai, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) organiza, la Bucureşti, workshop-ul „«Fără fumuri» despre tutun”, eveniment la care au participat, alături de iniţiatorul proiectului, şi medici de la Institutul de Pneumologie Marius Nasta, dar şi reprezentanţi ai Institutului Naţional de Sănătate Publică. Pentru că sunt convinsă că această iniţiativă legislativă va da naştere multor controverse dacă va deveni lege, menţionez aici câteva dintre ceea ce mie mi s-au părut a fi cele mai importante aspecte ce ţin de fumat în general şi de fumatul în spaţii publice în special şi pe care nici susţinătorii, dar nici contestatarii unui astfel de proiect fie nu le cunosc, fie nu le abordează în contextul unor dezbateri.

 Există o convenţie cadru pentru consumul tutunului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (e primul tratat de sănătate publică negociat internaţional sub auspiciile OMS şi e un instrument legal pentru cooperarea în domeniul tutunului) pe care şi România a ratificat-o pe 27 ianuarie 2006 (a intrat in vigoare la trei luni de la ratificare). În total, 173 de ţări au ratificat convenţia. Interesant este, însă, că nu există măsuri punitive în cazul în care România, spre exemplu, nu respectă convenţia (adică nu se poate aplica infringement-ul, deşi baza legală există).

 Sloganul de anul acesta al campaniei derulate cu ocazia Zilei Mondiale împotriva fumatului (care a fost marcată pe 31 mai) a fost: „Trei moduri de a salva vieţi. Renunţă definitiv la fumat. Ajută pe alţii să renunţe. Respectă legea”.

 FUMATUL ESTE O BOALĂ CRONICĂ, ce se poate trata. Dependenţa de nicotină este, potrivit OMS, o boală cronică, nu un viciu.

 În România, un om moare din cauza tutunului la fiecare 16 minute.

 Din 20 de cazuri de cancer pulmonar, 19 se dovedesc a fi fumători.

 Unul dintre cele mai cinice mituri ale industriei este cel potrivit căruia mai multe decese premature (cauzate de fumat) înseamnă economii la bugetul de stat.

 Mai puţini fumători ar însemna mai mulţi bani în buget. Concluzia unui studiu în care au fost analizate datele de costuri ale sănătăţii în Australia, pentru 2001 este următoarea: la fiecare 1.000 de fumători (aleşi la întâmplare, din populaţia de referinţă) care ar întrerupe fumatul ar exista o economisire în medie în primii zece ani de 373.000 de dolari – costurile asociate cu tratamentul infarctului miocardic, BPOC, cancerului pulmonar şi accidentelor vasculare cerebrale.

 Printr-un astfel de proiect de lege NU FUMĂTORUL ESTE COMBĂTUT, CI FUMATUL PASIV!

 Propunerea legislativă îi aparţine deputatului PSD de Constanţa Manuela Mitrea, iar unul dintre cei mai vocali contestatari ai săi a fost, poate deloc surprinzător, primarul Radu Mazăre. Mă tot întreb ce trebuie să simţi când un coleg de partid îţi sabotează, cu virulenţă, proiectele. Din fericite, votul final nu îi va aparţine edilului-şef. Camera Deputaţilor e camera decizională.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: