"The notes you don't play are as important as the ones you do" – Miles Davis

Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost condamnat, luni, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu suspendare în Dosarul retrocedărilor. Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), a primit trei ani de închisoare cu suspendare în acest dosar, în vreme ce omul de afaceri Cristian Borcea, fostul acţionar al clubului Dinamo, a fost achitat. Este prima decizie a instanţei în acest dosar, după nouă ani de la trimiterea în judecată.

Alţi 26 de inculpaţi din acest dosar au fost achitaţi. Este vorba despre actuali sau foşti angajaţi ai Primăriei Constanţa şi ai Consiliului Judeţean Constanţa. De menţionat este şi că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti nu au dispus despăgubiri civile în acest caz, deşi prejudiciul se ridică, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane, în dauna statului, 36,16 milioane de euro, în dauna municipiului Constanţa.

În acelaşi dosar, Constantin Racu, fostul şef al Direcţiei de Administraţie Publică Constanţa, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Tot la trei ani cu suspendare a fost condamnat şi Dragoş Săvulescu, fost acţionar al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti.

Aceeaşi pedeapsă a fost dispusă în cazul fostului şef al Direcţiei Patrimoniu din Primăria Constanţa, Ramona Dospinescu, al fostului şef al Direcţiei Tehnic – Investiţii, Ion Marica, al fostul consilier juridic Cristian Talpău şi al Norei Chircă, de asemenea consilier juridic.
Magistraţii au decis, de asemenea, achitarea lui Aurel Jean Andrei, notar public şi soţul preşedintelui Tribunalului Bucureşti Laura Andrei, a lui Bogdan Ghiţulescu, consilier juridic, şi a lui Dan Miron, fost consilier local.
Instanţa a încheiat pe data de 7 aprilie dezbaterile în Dosarul retrocedării din Constanţa,dosar  care se judecă de nouă ani la Curtea de Apel Bucureşti.
Avocaţii lui Radu Mazăre au cerut achitarea acestuia, pe motiv că retrocedările s-au făcut în baza votului dat de reprezentanţii Consiliului Local Constanţa, iar Prefectura Constanţa nu a obiectat nicicum în urma votului.
Amintim că procurorii DNA au cerut instanţei pedepse maxime, raportat la faptele comise, pentru Radu Mazăre, pentru Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al CJC, şi pentru Cristian Borcea, iar pentru alţi inculpaţi au solicitat să se constate încetarea procesului penal pe motiv că faptele s-au prescris, în condiţiile în care acest dosar se judecă de aproape nouă ani.

Consiliul Local Constanţa nu s-a constituit parte civilă în dosar

În martie 2008, Consiliul Local Municipal Constanţa dezbătea, în cadrul unei şedinţe, posibilitatea de a se constitui (sau nu) parte civilă în Dosarul retrocedărilor, ca urmare a adresei DNA numărul 29564 din 25 februarie 2008. Consilierii locali constănţeni au respins însă, în unanimitate, perspectiva constituirii ca parte civilă a CLM, în eventualitatea recuperării prejudiciului. La finalul şedinţei CLM, fostul primar declara: “Domnilor, vă mulţumesc pentru faptul că interesele politice n-au stat mai presus decât libertatea oamenilor. Politica e politică, iar dreptatea, eu cred că trebuie să fie dreptate pentru oricine. Mulţumesc!”.

Amintim că Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost trimis în judecată de DNA în  octombrie 2008, alături de alte 36 de persoane, printre care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. În total, potrivit procurorilor, aproximativ 100 de hectare. Prejudiciul a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro.

Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat decizia în acest dosar luni, după opt amânări.

Sursa foto: ziuact.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: