"The notes you don't play are as important as the ones you do" – Miles Davis

Episodul 15

I se părea că aude o vioară dansând, în noaptea asta-n care ploaia se topeşte încet, pe geamuri. Insinuant. Vioara dansa, şi gemea, şi plângea, râdea isteric şi apoi tăcea preţ de-o secundă, doar pentru a o lua de la-nceput, mai energic, mai puternic, mai nervos. Deşi îi plăcea s-o audă, i se părea că, într-un fel, vioara asta parcă-şi bate joc de el. O fi de la vinul ăsta, se gândea… Cine dracu’ să cânte la vioară, în bloc la noi, la 11 noaptea?

Uneori îl apuca din nou dorul de vechile doruri. Se simţea – ca acum – prea tânăr şi prea bătrân ca să mai plece. Sau ca să se întoarcă. Sau ca să facă toate lucrurile alea la care a visat, dar pentru care n-a avut niciodată curaj. Eh, da, s-a temut de eşec. Şi el, ca atâţia alţii.

Iar ceasurile se alergau unele pe altele. Imaginea de ansamblu era cea a unui film mut, în care se vedea la cei treizeci şi ceva de ani, locuit de ea, populat de părinţi, un frate mai mic, veri şi mătuşi, câteva zeci de „tanti”, prieteni şi amici, vecini curioşi, oameni de context… Se întâlnea, de mai multe ori pe zi, cu „dacă”. Dac-aş scrie, dacă m-aş muta, dacă aş pleca în oraşul în care mi-ar plăcea să trăiesc, dac-aş risca, dac-aş renunţa la „dacă”?

Dacă ţi-aş spune că inima ta îmi pare uneori ca o felie de pizza? E când vegetariană, adică aşa cum nu-mi place, când aproape „cu de toate”.  Renunţ, desigur, la orice tip de sos şi la ardei şi e aproape paradisul. Mi-e mai mereu dor de inima ta, pentru că nu mă satur niciodată de pizza.

–          Ai comandat pizza?

–          Am comandat?

–          Eşti beat…

O studentă recent mutată la ultimul etaj cânta la vioară.

Comments on: "Inima ta ca o felie de pizza" (1)

  1. […] câteva zeci de „tanti”, prieteni şi amici, vecini curioşi, oameni de context… Continuarea pe blogul Adei {lang: 'ro'} Constanteanul a scris 8593 […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: