"The notes you don't play are as important as the ones you do" – Miles Davis

Mandatul de primar al Constanţei nu pare să mai reprezinte, în ultimul timp, o miză. Nici pentru liberali, nici pentru democrat liberali. Dacă cei dintâi au scuza unei alianţe înjositoare, în care ocupă locul mai mult sau mai puţin meritat – dar asumat – al „rudei de la ţară”, care nu se poate pronunţa într-o problemă sau alta, rezumându-se la rolul de executant, pedeliştii constănţeni se complac într-o anchilozare politică dezolantă.

Nici unii, nici ceilalţi nu dau semne cum că şi-ar dori să iasă din pasivitatea în care se scaldă. Nu-i văd să se agite, să se revolte, să critice mecanismul unei administraţii locale care sfidează bunul simţ, metabolismul transparenţei decizionale şi, în definitiv, cetăţeanul de rând. Înţeleg postura ingrată a liberalilor, constrânşi într-un USL care ucide orice urmă de liberalism, dar nu pot şi nu vreau să înţeleg de ce PDL Constanţa doar mimează un interes pentru mandatul de primar, atâta vreme cât au precedentul unui eşec răsunător la cel mai recent scrutin pentru Primăria Constanţa, atunci când au mers, total neinspirat, pe mâna fostului senator Dorel Onaca. De atunci şi până la momentul actual, democrat liberalii constănţeni au articulat, atunci când a fost vorba de Primăria Constanţa, cu rare excepţii, discursuri nerealiste, menite doar să-i fixeze mai bine la periferia vieţii politice.

Să nu uităm că PDL Constanţa este aproape inexistent în Consiliul Local Municipal. Dacă ne uităm la cartonaşele portocalii care stau în faţa aleşilor locali în timpul şedinţelor suntem tentaţi să credem că PDL are cinci consilieri. În realitate, în CLM activează doar doi consilieri democrat liberali, anemici şi comozi, ceilalţi trei – Mădălina Popa, Florin Gheorghe şi nemuritorul Dănuţ Moisoiu – fiind excluşi din partid încă din 2008. Cu toate acestea, ei sunt încă aleşi locali, votanţi conştiincioşi ai proiectelor iniţiate de Mazăre & Co. Fostul lider al PDL Constanţa, senatorul Mircea Banias, a declarat în nenumărate rânduri că partidul face tot ce-i stă în putinţă pentru a remedia situaţia. Actualul lider, Gigi Chiru, n-a prea acordat importanţă subiectului. Nici unul, nici altul nu au reuşit să impună oamenii partidului în forul decizional al Constanţei. Aşa că nu pot să nu mă întreb cum de permite PDL-ul ca, la mai bine de trei ani de la cele mai recente alegeri locale, să fie reprezentat în Consiliul Local de trei pedelişti care nu mai sunt pedelişti? Şi dacă iau în considerare doar acest aspect şi tot sunt tentată să cred că starea în care se complac pedeliştii nu e, de fapt, decât o sterilitate electorală, o lene ancestrală de a mişca, de a schimba ceva în Constanţa. Altminteri, fac tot soiul de campanii, organizează conferinţe de presă şi pun pe mânerele uşilor de la apartamente fluturaşi şi pliante.

Dacă în Constanţa ar exista realmente o opoziţie politică, ea ar trebui să aibă un lider. Or, PDL Constanţa se află în situaţia unui… „ia-l de unde nu-i!”. Nu contest calităţile de om politic ale lui Chiru sau capacitatea lui de a organiza membrii de partid. Dar aspectele astea contează prea puţin atunci când cei cu care ai de a face sunt „curteni” din suita lui Che… Am convingerea că dacă PDL îl va desemna drept candidat pentru Primăria Constanţa pe Chiru va pierde. El nu are nici discursul, nici echipa şi nici măcar puterea de a-şi trezi colegii din autodispreţul pe care singuri şi-l cultivă. Cu părere de rău, cred că democrat liberalii tomitani agonizează. E o realitate evidentă pentru o clasă politică ce datorează electoratului de dreapta ceva mai mult decât promisiuni neonorate şi intrigi interne care, de ani buni, fac deliciul opoziţiei, dar care aruncă în derizoriu tentativele sale de a se legitima. Ce face contextul actual cu atât mai trist este faptul că nu putem afirma că PDL Constanţa nu poate, ci că dă semne că n-ar prea vrea să schimbe garda din administraţia locală constănţeană. O fi şi asta o voluptate a eşecului…

 

P.S.: Convingerile mele au fost şi rămân de dreapta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: