"The notes you don't play are as important as the ones you do" – Miles Davis

Oamenii care rămân

Episodul 12

Îşi dorea o sită. O sită din aceea rotundă, mare, prin care cernea bunica făina, atunci când era mic. Nu ştia dacă azi se mai găsesc site din alea… El n-avea una în casă. Cine-ar fi gătit? Ea abia dacă prăjea un ou. Iar pe-acela, de cele mai multe ori, îl ardea…

Îşi dorea o sită ca să cearnă. Ca să se cearnă. Banal, binele de rău. Eul de non-eu, ca să nu mai sălăşluiască în el doi oameni: unul bun şi altul rău. Vroia să cearnă trecutul de prezent şi cearceaful de ieri de cel de mâine. Ce n-a însemnat nimic de ce înseamnă totul.

Oamenii care se duc şi se tot duc de cei care rămân necondiţionat lângă el. Bănuielile de certitudini. Iubirile la kilogram de cele la metru. Iubirile care au fost de cea care nu este.

I-ar fi plăcut să se izoleze într-o mansardă, unde să mănânce dulceaţă de gutui şi ciocolată de casă, unde să nu-i mai fie cald sau rece, unde să oprească puţin timpul. Într-o mansardă în care să se cearnă pe sine de el, pe el de ea, pe ei de ei doi, pentru ca, mai târziu, să se regăsească tot ei.

O sită, atât… Ca să isprăvească într-un fel cu „ba da”, „ba nu”, ca să înţeleagă azi ce n-a putut sau n-a vrut să înţeleagă ieri. O sită în care să se blocheze vata de zahăr pe băţ. Pentru ca visele să nu mai fie roz. Să fie mai mult de-atât într-o toamnă târzie în care-i era dor de el copil. De gărgăriţa pe care, în clasa I, a închis-o într-o cutie de chibrituri. Şi care, atunci când a deschis din nou cutia, a zburat fără să-l bage în seamă. Ce bine că n-a murit!

Ar fi vrut o sită prin care să nu pătrundă cinismul care locuieşte în el azi. Ca să rămână, şi-n toamna asta, copilul de ieri. Era egoist, ştia asta… Dar, curios, nu părea să fie deranjat.

Ar fi vrut un ieri, un azi şi un mâine într-o mansardă ridicată în cutia de chibrituri unde s-au adunat iubirile care contează şi oamenii care rămân.

Comments on: "Oamenii care rămân" (1)

  1. […] intreg pe blogul Adei. {lang: 'ro'} Tags: ada codau Constanteanul a scris 8150 […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: