"The notes you don't play are as important as the ones you do" – Miles Davis

Vom asista, probabil, la vânzarea municipiului Constanţa cu amănuntul. Bucată cu bucată. Începem cu una dintre cele mai reprezentative clădiri ale oraşului, anume Cazinoul de pe Bulevardul Regina Elisabeta. Singura clădire în stil Art Nouveau din Constanţa, edificiu care figurează pe lista monumentelor de interes naţional şi care în ultimii ani a cunoscut o degradare accentuată. Clădire emblematică a oraşului, inaugurată în 1911 şi uitată de administraţia locală, care invocă lipsa de bani, atunci când vine vorba de întreţinerea sa.

Ce mă miră încă nu este atitudinea municipalităţii, care de-a lungul anilor n-a dat dovadă de o apetenţă ieşită din comun nici pentru cultură, nici pentru istorie. Am putea afirma chiar contrariul. Mă surprinde însă, din nou, lipsa oricărei reacţii din partea organizaţiilor nonguvernamentale, a oamenilor despre care obişnuim să spunem că sunt „de cultură”, a acelor voci ale Constanţei care, dacă ar vrea, s-ar face auzite. Recunosc, însă, că-mi aduc aminte aici şi de oameni pe care arta, cultura şi munca în slujba acestora îi definesc realmente şi care mi-au spus că efectiv se tem să vorbească. Şi-atunci mă-ntreb până când acest sitcom de toată jena, până când decadenţa asta, până la ce punct nepăsarea?

Ne doare. Bun. Tot e ceva. Dar nu suficient. Pentru că din lipsa de viziune pe termen lung în ce priveşte arhitectura din zona istorică a oraşului, din deficienţele de care municipalitatea pare să dea dovadă în cazul gestionării problemei Cazinoului şi din totalul nostru dezinteres nu va rezulta decât un magistral spectacol al prăbuşirii.

Cazinoul de pe faleza din Constanţa îşi poartă, astăzi, doar venerabila vârstă. În afară de asta, oferă privirii imaginea unei desăvârşite ruine, ne învaţă doar să deplasăm accentul de la arhitectură şi istorie la un prezent mizerabil şi grotesc.  Faptul că încă ne pozăm lângă Cazino nu-mi dă decât măsura inconştienţei. Pentru că-mi imaginez că dacă ne-ar păsa de acest monument – dincolo, însă, de declaraţii politicianiste făcute doar în momente electorale şi doar pentru a servi unor deziderate meschine – s-ar reactiva în noi acele resorturi, fie ele doar afective, care să ne determine într-un fel sau altul să facem ceva. Or, în momentul de faţă, nu constat decât o criză a civismului, de altfel deja tradiţională, un somn instituţional şi o nesimţire cronică. Pentru că nu-mi explic altfel această anchilozare de care constănţenii dau dovadă. Cu atât mai puţin seninătatea cu care administraţia locală anunţă că e dispusă să vândă Cazinoul (primarul Radu Mazăre a făcut anunţul la finalul şedinţei Consiliului Local Municipal de ieri) pentru că nu are bani să-l întreţină şi pentru că firma către care imobilul a fost concesionat în 2007 a renunţat la contract. Ce clauze or fi fost prevăzute în acel contract de vreme ce clădirea arată astăzi în halul în care arată???

Nu pot decât să sper că Ministerul Culturii, respectiv Comisia Naţională a Monumentelor Istorice nu va da avizul pentru vânzarea imobilului. Altminteri, ne-am putea aştepta ca un eventual cumpărător să transforme această superbă emblemă într-un kitsch… de o excelenţă rară. Deci, cu cât daţi Cazinoul?

Comments on: "Cu cât daţi Cazinoul ?" (1)

  1. Raphael said:

    Practic tu ce ai de gand sa faci pentru aceasta cauza ?

    Articolul e unul cu iz politic parerea mea, de fapt cred ca te intereseaza mai mult sa ataci persoanele aflate la conducerea orasului decat monumentul in sine !
    Ar trebui sa vi si cu o solutie viabila ca de gargara eu personal sunt satul !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: